Voor hun nieuwe woonkeuken zochten René en Cora een praktische, maar ook sfeervolle keuken. Omdat de ruimte groot is, vond Cora een rechte keuken van wand tot wand geen optie. Dat was veel te strak naar haar zin, want Cora is meer van het landelijke. Een idee was om aan beide zijden van de keuken een stuk wand vrij te laten en de ruimte op te vullen met een eiland. Gezien de omvang van de keukenruimte kon het perfect. En het eiland is tegelijkertijd een mooie oplossing om de aandacht af te leiden van de paal in het midden van de keuken.

Deze paal is nodig als drager van de constructie. Helaas voor Cora, want zij had hem het liefst eruit gehaald. Het idee rees om het eiland hieraan te plaatsen. “En nu ben ik heel blij met deze oplossing. Als je het totaalplaatje ziet, dan zou je niet zeggen dat deze paal een beperkende factor was. Het is net of het zo hoort, en het breekt ook nog iets.”

Grijsblauwe keuken

De kleur van de keuken is apart: Lava. Een soort grijsblauw, maar dan wel van de pittige soort. Ze overwogen ook taupe/zandkleur. Dat vonden ze een warme kleur, maar voor hen toch te weinig sprekend. Nee, het moest een grijstint worden. Cora had daarvoor op de slaapkamer al een aantal meubels grijs geverfd. Gewapend met een laatje, een stuk behang en een stuk van de vloer gingen ze naar Pelma Keukens in Goes, waar ze destijds hun eerste keuken hadden gekocht. Het bleek wel lastig om van een kleurenstaaltje een grijstint uit te zoeken en deze vervolgens in te denken in het groot. Want zou de werkelijkheid wel net zo mooi zijn als het mooie, kleine voorbeeldje? Gelukkig bleek het mogelijk om een front op kleur te laten spuiten, en dat zou zeker helpen bij het maken van de keuze. Nog wat wandelend door de showroom kwamen ze echter langs een kast met daarin allerlei andere soorten fronten. Daar zag Cora een kleur die ze prachtig vond! Die moest het worden. Pittig, en heel mooi in combinatie met het Falcon fornuis en de natuurlijke materialen van de keuken zoals de houten vloer en de massief eiken balk.

Bekijk groter
Landelijk moderne keuken

“Ik ben ook weer niet het type mens om makkelijk met vlekken te kunnen leven”

Vlekgevoeligheid

Een aanrechtblad met een natuurlijke uitstraling zou de keuken echt af maken. René en Cora hadden half en half in gedachten om een betonnen werkblad te kiezen, maar de vlekgevoeligheid van beton deed hen twijfelen. “Ik ben ook weer niet het type mens om makkelijk met vlekken te kunnen leven,” zegt Cora.

Gezoet Belgisch hardsteen was misschien een mooi alternatief, maar ook dit materiaal heeft een bepaalde vlekgevoeligheid die bijvoorbeeld composiet weer niet heeft. Dus kozen René en Cora voor een composiet werkblad. Om het composiet aanrechtblad een robuuster uiterlijk te geven, is het dikker uitgevoerd. Het dessin lijkt overigens sterk op Belgisch hardsteen. Uiteindelijk zijn René en Cora heel blij met deze keuze.

Bekijk groter
Landelijk moderne keuken

Veel licht en ruimte

De keuken heeft alleen onderkasten. Dit geeft een licht en ruimtelijk effect en de ruimte is toch groot genoeg om alle keukenbenodigdheden in onderkasten op te bergen. Ook het eiland biedt aan anderhalve kant veel bergruimte (een halve kant is gereserveerd als bar). Het voordeel van een keuken met alleen onderkasten is, zeker met gekleurde wanden, dat de ruimte mooi licht blijft. Hoewel grijsblauw een donkere tint is, heb je er in deze keuken absoluut geen last van. Dat komt ook door het dakraam dat plat in het plafond is geplaatst. Hierdoor valt er veel daglicht de keuken in.

Op onze website kunt u meer lezen over Pelma Keukens of andere klantervaringen bekijken.